Naast de functie die de oren hebben als gehoororgaan, spelen ze ook een belangrijke esthetische rol. Opvallend afstaande oren kunnen zelfs voor kinderen al een heel groot probleem vormen. Wanneer de oren meer afstaan dan men wenst, spreekt men in de regel van “flaporen”. Flaporen zijn goed te herstellen door het verkleinen of vervormen van het kraakbeenweefsel in de oorschelp.

Informatie

Bij een oorcorrectie wijzigt de stand of de vorm van de oren.

Wanneer u bij ons komt voor een consult zult u ontvangen worden door één van onze consulenten, waarna het gesprek wordt voortgezet met de medisch specialist. Er wordt ruimschoots de tijd genomen om u volledig te informeren over alle aspecten. Een consult is bij ATS-kliniek écht een adviesgesprek: eerlijk, objectief en voorzien van duidelijke voorlichting over de behandeling en het voor- en natraject. Tijdens dit consult zal de chirurg vragen stellen over uw medische achtergrond en uw algemene fysieke gesteldheid. U dient uw chirurg zo uitgebreid mogelijk en eerlijk te informeren over uw wensen en uw verwachtingen. Alleen zo kan de plastisch chirurg aangeven wat wel en niet haalbaar is. Op basis van uw wensen en persoonlijke karakteristieken kiest u samen met uw chirurg voor de juiste behandeling.

Aan een consult zijn consultkosten verbonden. Indien u besluit tot behandeling over te gaan, worden deze kosten (€ 30,-) in mindering gebracht op de behandelprijs.

Operatieve ingrepen vinden plaats in Medisch centrum Waalre, van Dijklaan 9. Operatiekamer en verpleegafdeling staan exclusief aan ATS-kliniek ter beschikking met uitsluitend ATS-personeel. De arts die u gesproken heeft tijdens het consult is altijd degene die de behandeling uitvoert. Zo bent u ervan verzekerd dat deze arts op de hoogte is van alle vragen die u had en wensen die u heeft. Voor de behandeling wordt de operatieprocedure door de arts nogmaals met u doorgenomen en worden foto’s gemaakt voor in uw medisch dossier.

Een oorcorrectie kan onder lokale anesthesie, sedatie of volledige narcose worden uitgevoerd. Een oorlelcorrectie is een eenvoudige ingreep; deze ingreep vindt in de regel onder lokale verdoving plaats. Bij een oorcorrectie maakt de plastisch chirurg een incisie achter het oor tussen de oorschelp en het hoofd. Hier zal de plastisch chirurg huid en/of kraakbeen verwijderen om het gewenste resultaat te verkrijgen. De incisies worden met een oplosbaar hechtmateriaal gesloten.

Bij een oorcorrectie wordt aan het einde van de behandeling een drukverband (tulband) aangelegd. Hierdoor blijven de oren plat tegen het hoofd aanliggen en zal het kraakbeen in de nieuwe vorm genezen. Het verband wordt na een week verwijderd. Ook de hechtingen worden dan verwijderd. Vanaf dat moment dient men ’s nachts een elastische bandage te dragen om dubbelklappen van de oren te voorkomen en mag men de haren weer wassen. Oorlellen worden na de oorlelcorrectie met een hechtpleister afgeplakt. Na een week mogen deze pleisters verwijderd worden.

De eerste weken na de ingreep zullen de oren nog gezwollen en gevoelig zijn. Dit trekt geleidelijk weg. Het uiteindelijke en blijvende resultaat kunnen we pas na drie maanden beoordelen. De oren kunnen tot ongeveer een jaar na de ingreep vooral bij koude temperaturen wat gevoeliger blijven.

In de regel zijn de littekens na een paar maanden fraai genezen, waardoor deze niet zichtbaar zijn. De zorg en aandacht stoppen niet na de behandeling. Uiteraard blijven arts en consulenten ook dan beschikbaar voor uw vragen. Bovendien zullen er regelmatig controlemomenten worden afgesproken.

Hoelang duurt het herstel van een oorcorrectie?

Na de ingreep krijgt u een drukverband om het hoofd, zodat de oren plat tegen het hoofd blijven. Dit verband wordt na een week verwijderd. Vanaf dat moment dient u een week dag en nacht een elastische band te dragen. Vervolgens gedurende twee weken alleen 's nachts en overdag naar wens. De hechtingen lossen vanzelf op. Ze hoeven dus niet verwijderd te worden.

Is er iets tegen grote oorlellen te doen?

Oorlellen komen in alle soorten en maten en soms past de maat niet bij de rest van het oor. Dit kan gemakkelijk gecorrigeerd worden. Ook komt het bij vrouwen vaak voor dat één of twee oorlellen gescheurd zijn door het te lang dragen van zware oorbellen. Dit kan ook gecorrigeerd worden.

Behandeling
Prijs

Afstaande oren met algehele narcose vanaf

Vanaf € 2500

Oorlelreductie met lokale verdoving vanaf

Vanaf € 800

Oorlelreductie beiderzijds met lokale verdoving vanaf

Vanaf € 1250

Herstellen oor gaatjes met lokale verdoving vanaf

Vanaf € 600

Alles voor positieve ervaringen

Ervaringen van cliënten