In het televisieprogramma Zorg.nu (8 november 2016) is uitgebreid aandacht besteed aan de mogelijke risico’s en bijwerkingen van siliconen borstimplantaten: http://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/08-11-2016/. Directe aanleiding was een onderzoek van het RIVM in opdracht van de IGZ naar de (technische) dossiers van 10 fabrikanten die in Nederland siliconen borstimplantaten op de markt brengen. Hierbij zijn diverse tekortkomingen aan het licht gekomen (zie link). De NVPC heeft het initiatief van het onderzoek destijds erg ondersteund.
De NVPC vindt de negatieve aandacht erg vervelend voor de Nederlandse vrouw met prothesen. Studies hebben geen significant verband aangetoond tussen prothesen en klachten. Dat wil niet zeggen dat de klachten niet voor kunnen komen. Als u klachten genoemd in de uitzending herkent, bent u welkom op het spreekuur van de plastisch chirurg.
De Nederlandse plastisch chirurg heeft tot doel veilige zorg te bieden met prothesen voor vrouwen na een borstamputatie of met een wens tot vergroting. Het is van groot belang dat u zich van tevoren goed laat informeren over de mogelijke bijwerkingen van het implantaat. Hiervoor heeft de NVPC een chirurgische bijsluiter opgesteld. Daarnaast is er een Nederlands Borstimplantaten register, waar ook zeldzame bijwerkingen geregistreerd worden. U kunt uw chirurg vragen of u in het register staat als u na april 2015 geopereerd bent.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is verantwoordelijk voor de toelating van implantaten op de Nederlandse markt. De IGZ heeft ons aangegeven dat de prothesen die de plastisch chirurg gebruikt, geschikt zijn voor implantatie. De NVPC heeft wel aan de inspectie gevraagd het toezicht transparanter te maken.
Voor u geldt dat
– Prothesen worden door de IGZ als geschikt geacht voor implantatie.
– Klachten van overgevoeligheid voor prothesen lijken zeer zeldzaam te zijn, maar komen voor.
– Als u klachten heeft, kunt u voor een gesprek bij de plastisch chirurg terecht.
– Als u na april 2015 geopereerd bent, kunt u bij uw plastisch chirurg informeren of u in het register staat.
– Als u uw prothesekaartje heeft, kunt u de serienummers die daar opstaan invullen op https://www.implantaatcheck.nl en uitzoeken of uw prothese geregistreerd staat. Er is circa een week vertraging tussen de operatie en de vindbaarheid op de website. Als u na april 2015 bent geopereerd en u staat niet in het register, kunt u contact opnemen met uw plastisch chirurg.
– Goede informatie en voorlichting is van groot belang: vraag altijd naar de chirurgische bijsluiter. In de bijsluiter vindt u informatie over veel voorkomende, maar ook zeldzame bijwerkingen.