injectable kliniek den bosch fillers

Wie mag er eigenlijk botuline spuiten?

Het gebruik van botuline of fillers wordt steeds normaler. Beautyvloggers plaatsen filmpjes op YouTube alsof het bij de dagelijkse routine hoort. De spuitjes zijn populair en dat is een reden voor veel artsen om dit in hun aanbod op te nemen. Dit zorgt dan weer voor onderlinge ruzies over wie wel en wie niet aan de slag mag met de spuitjes.

model-face-beautiful-black-and-white-407035

Volgens de Nederlandse wet mag iedereen die geneeskunde heeft gestudeerd cosmetische behandelingen uitvoeren. Dit betekent dat iedere basisarts ‘bevoegd’ is. Het levert ook flink wat geld op en dus zijn er meer artsen die bijklussen. Onder hen zijn bijvoorbeeld dermatologen, maar ook tandartsen en urologen.

De grote vraag is eigenlijk niet wie er bevoegd is, maar wie er daadwerkelijk bekwaam genoeg is om de fillers te plaatsen. Hierin staan de plastisch chirurgen, die een specialisatie ‘plastisch chirurgie’ gedaan hebben, lijnrecht tegenover de cosmetische artsen.

Vanuit de overheid is er aangegeven dat de verschillende beroepsverenigingen samen moeten beslissen wie wel en niet mag spuiten. Op basis daarvan zal de inspectie controles gaan uitvoeren. Een overeenkomst sluiten is tot nu toe een moeizaam proces gebleken.

De plastisch chirurgen geven aan dat de wildgroei aan bijklussende artsen levensgevaarlijk kan zijn. “Patiënten worden behandeld in kappersstoelen waar de haren van de vorige klant nog liggen of in een salon met honden in de wachtkamer. Er wordt Chinese botuline gebruikt die niet voldoet aan de eisen en patiënten krijgen geen bedenktijd bij operaties, zoals bij ons verplicht is.”

Vanuit de cosmetische artsen wordt er aangegeven dat een botuline behandeling gewoon moet kunnen zolang er aan de eisen wordt voldaan en de arts bekwaam is. Ondertussen is er ook een tweejarige opleiding gestart voor cosmetische artsen om zich te specialiseren in het spuiten van botuline.

Ons advies: Als u niet zeker bent van de bekwaamheid van de cosmetische arts of de behandelomgeving, ga dan langs bij een kliniek die haar kwaliteiten al bewezen heeft.

Bron

Bekijk hier alles over een Botuline behandeling